Asuinhuoneiston vuokraaminen

Asunnon vuokraus on helppoa, kun sen tekee ammattilainen. Mikäli valitset huoneistoasi vuokraamaan ammattilaisen saat yleensä ns. täyden palvelun paketin, joka sisältää huoneistokatselmuksen ja vuokranmäärityksen toimeksiantosopimuksen teon yhteydessä, markkinoinnin, esittelyt ja tarkistetut vuokralaisehdokkaat. Sopimuksen teon ja vakuusvalvonnan.

Huomaathan että huoneistosi vuokrauksesta aiheutuvat kulut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Laillistetun vuokravälittäjän tunnistat lyhenteestä LVV.

Mikäli kuitenkin päätät vuokrata huoneistosi itse, varmistu siitä, että olet selvillä tarvittavissa määrin vuokrausta säätelevästä lainsäädännöstä. Vuokrasääntelyä Suomessa ei ole, vaan markkinat säätelevät vuokria vanhalla kysynnän ja tarjonnan lailla. Mikäli vuokraat huoneistoasi omatoimisesti, pyri mahdollisuuksien mukaan varmistumaan hakijan maksukyvystä ja -halusta. Kohtuullisen varmuuden maksutavoista saat pyytämällä nähtäväksesi esim. 6 kk:n vuokranmaksutositteet edellisestä vuokrasuhteesta tai luottotietorekisteriotteen.

Syntyypä sopimus sitten omatoimisesti tai välittäjän toimesta, on tärkeätä, että vuokrasopimuksen ehdot ja vuokrasopimusta mahdollisesti rajoittavat tekijät kirjataan selkeästi sopimukseen. Vuokranantajan, vuokralaisen, vuokrauskohteen, sopimuksen voimassaolon ja vuokran määrän lisäksi sopimukseen tulee kirjata mahdollinen vakuus, sen määrä ja muoto sekä palauttaminen ja palauttamisen ehdot, korotusmekanismi ja korotusajankohta. Sopimukseen kannattaa myös kirjata vähintäänkin yksinkertainen maininta ”huoneisto vuokrataan esittelyhetken mukaisessa kunnossa” tai yksilöidympää tietoa huoneiston kunnosta tai remontoinnista. Tarvittaessa voidaan käyttää erillistä liitettä. Yksityishenkilö voi vuokratessaan asuinhuoneistoa halutessaan kieltää vuokralaiselta lemmikkieläinten pidon ja tupakoinnin sisätiloissa.

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on vuokralaiselle aina yksi kalenterikuukausi. Vuokranantajan irtisanomisaika on alle vuoden kestäneessä vuokrasuhteessa 3 kk ja yli vuoden kestäneessä vuokrasuhteessa 6 kuukautta.

Kirjallisesti tehty vuokrasopimus irtisanotaan aina kirjallisesti. Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen, tulee hänen kirjata irtisanomisen syy irtisanomisilmoitukseen. Vuokranantaja on velvollinen toimittamaan irtisanomisen vuokralaiselle todisteellisesti.

Powered by BetterDocs