Vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistusvinkit

Hajulukko on altaan alla oleva mutka putkistossa, jossa on muutama desilitra vettä. Hajulukon puhdistus on yksi kodin perusaskareista, joka täytyy tehdä muutaman kerran vuodessa. Jos keittiön tai kylpyhuoneen lavuaarin läheisyydessä tuoksahtaa viemärille tai lavuaari ei vedä kunnolla, on syy todennäköisesti puhdistusta vaativassa hajulukossa.

Hajulukon puhdistus – toimi näin: #

Hajulukkoa voi ensin yrittää puhdistaa viemärinavausaineella. Marketeissa myytävä viemärinavausaine voi olla oiva apu pienempiin tukoksiin. Myös rautakaupoista löytyvää kaliumhydroksidi-perusteista ainetta on syytä kokeilla (esim. Niagara viemärinaukaisuaine) Jos hajulukko kaipaa perusteellisempaa puhdistusta, se tulee avata ja tämä kuuluu taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiön vastuulle. Osakkaan vastuulla on ilmoittaa tukoksesta. Ole siis yhteydessä tarvittaessa huoltoyhtiöösi!

Näin hajulukko pysyy kunnossa:

Hajulukko pysyy pidempään puhtaana jos sinne ei pääse hiuksia, roskia, ruoantähteitä tai muuta sinne kuulumatonta. Rautakaupoista saa myös hiussieppareita, jotka soveltuvat perinteiseen lavuaariin ehkäisemään tukkeumia ja nappaamaan harjaksiinsa kiinni ylimääräisen lian

Lattiakaivon puhdistusohje: #

  • Nosta ritilä pois paikoiltaan
  • Poista hiukset ja muu kiinteä jäte
  • Pese lattiakaivo ja sen osat lämpimällä vedellä, pesuainetta ja harjaa käyttäen
  • Desinfioi lattiakaivo
  • Laita ritilä takaisin paikoilleen.

Märkätilojen lattiakaivot pitää puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa. Likainen lattiakaivo muodostaa viemäribakteereille sillan huoneiston sisäilmaan. Lattiakaivon ja vesilukon puhdistuksessa on syytä käyttää esim. kumisia suojakäsineitä. Lattiakaivon ja vesilukon puhdistusvälineitä ei pidä käyttää muuhun siivoukseen.

Lattiakaivon puhtaanapitoa voi helpottaa käyttämällä kannen alle asennettavia, vaihtosuodattimia. Suodatin kerää esim. hiukset ja muun irtolian niin, etteivät ne pääse lattiakaivoon. Suodattimia myyvät esim. rautakaupat.

Vesi haihtuu vesilukoista vähitellen pois, ellei niihin lasketa ajoittain vettä. Tästä seuraa ikävä viemärin haju huoneistoon. Jos asunto on tyhjillään pitkän aikaa, voi haihtumista ehkäistä kaatamalla vesilukkojen veden pinnalle hieman ruokaöljyä. Kuivuneisiin vesilukkoihin täytyy tällöin laskea vettä, minkä jälkeen vesilukkojen tulisi toimia taas normaalisti

Powered by BetterDocs