Taloyhtiön osakas – kuka päättää omaisuudestasi?

Oman taloyhtiönsä asioihin vaikuttaa parhaiten ryhtymällä itse hallituksen jäseneksi.

Osakkailla on taloyhtiössä sijoitettuna huomattava omaisuus, jota tulee hoitaa. Osakkaiden intressit omaa asumistaan kohtaan ovat kuitenkin hyvin erilaiset.

– Hämmästyttävän vähän oman omaisuuden arvon turvaaminen saattaa asukkaita kiinnostaa, toteaa toimitusjohtaja Markku Kulomäki SKH Isännöinnistä.

Taloyhtiön hallituksen jäseneksi voidaan valita täysi-ikäinen, luonnollinen henkilö. Omaa osaamistaan ei ole mitään syytä epäröidä. Jokainen asukas on asumisen asiantuntija ja valtaosa hallituksen asioista sekä päätöksistä koskettaa normaaleja asumisen asioita. Erityisosaamista vaativissa asioissa hallitus käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita.

Ammattimainen isännöinti huolehtii siitä, että päätökset tehdään lainmukaisesti ja taloyhtiön sopimukset sekä vakuutukset ovat kunnossa.

Sähköisesti tehokkaampaa

Nykyaikainen hallitustyöskentely perustuu digitaalisiin palveluihin. Kokoukset eivät ole enää paikkaan ja aikaan sidottuja, vaan hallituksen jäsenet voivat osallistua päätöksentekoon mistä vain. Etäkokouksina päätöksiä voidaan tehdä silloin, kun niitä tarvitaan ja hyvinkin nopeasti.

Sähköinen päätöksenteko tuo myös taloyhtiölle huomattavat kustannussäästöt, kun isännöitsijätoimisto ei enää laskuta iltakokousten tunneista.

Digitaaliseen toimintaan tottuneet nuoremmat sukupolvet lähtevät varmasti herkemmin mukaan hallitustyöskentelyyn, jos taloyhtiöllä on käytössään nykyaikaiset toimintamallit. Kiinteistöliiton tekemän kyselyn mukaan 75 prosenttia hallituksen jäsenistä on yli 55-vuotiaita eli jäsenten keski-ikä on varsin korkea.

Isännöinti taloyhtiön tarpeen mukaisesti

Taloyhtiöiden hallitusten kokoonpanot vaihtelevat suuresti. Hallituksen ja isännöitsijätoimiston rooli tuleekin aina määritellä hallituksen tahdon ja tarpeiden mukaisesti. Niiden perusteella nimetään taloyhtiökohtainen isännöitsijä. Päävastuullinen isännöitsijä arvioi yhdessä hallituksen ja taloyhtiökohtaisen isännöitsijän kanssa yhtiön isännöitsijäpalvelujen tarpeen.

– Normaali henkilökierto on taloyhtiönkin toiminnassa vain hyväksi. Ei ole hyvä jäädä liian kauaksi aikaa samojen ajatusten ja mallien vangiksi, vaan uudistukset ja uudet näkemykset ovat aina tervetulleita, Markku Kulomäki sanoo.

SKH-Isännöinti Oy on pääkaupunkiseudun johtava taloyhtiöiden isännöintiin erikoistunut isännöitsijätoimisto. SKH on alan edelläkävijä, mikä näkyy muun muassa digitaalisissa palveluissa, avoimessa tiedonvälityksessä ja aidosti palvelevassa asiakaskokemuksessa.

Lisätietoja

Markku Kulomäki
Toimitusjohtaja, isännöitsijä
SKH-Isännöinti Oy
050 574 7107
markku.kulomaki@skh.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *