Taloyhtiöiden maksut kallistuvat – erityisesti lämmitys

Monet taloyhtiöille lankeavat maksut kiristyvät vuonna 2017. Pääkaupunkiseudulla kiinteistöjen hoitokulut nousevat arviolta pari prosenttia, mikä johtuu suurilta osin kiinteistö- ja polttoaineverojen noususta. Suuri nousu tulee lämmityskuluihin, esimerkiksi Helsingissä kaukolämmön hintaan tuli kahdeksan prosentin korotus. ”Vakuutukset, laajakaista- ja sähkösopimukset on syytä nyt kilpailuttaa”, ohjeistaa toimitusjohtaja Markku Kulomäki SKH-Isännöinti Oy:stä.

Vakuutusmaksuissa on syytä varautua 3–5 prosentin nousuun. Taloyhtiöt saavat edelleen hyvin lainaa noin 1,2 prosentin kokonaiskorolla. Valtio varasi budjetissaan sata miljoonaa euroa asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen täytetakaukseen. Sillä voidaan poistaa vakuusongelmaa ja näin saada lainan hinta taloyhtiölle edullisemmaksi.

Taloyhtiöiden budjeteissa on hyvä olla puskuria

”Taloyhtiöiden on hyvä varautua nouseviin ja yllättäviinkin kustannuksiin. Maksuvalmiuden turvaamiseksi taloyhtiön talousarvion ylijäämän tulee vastata puolentoista kuukauden hoitovastikkeiden euromäärää”, Markku Kulomäki painottaa. Hoitovastikkeet kehittyvät yleensä hoitokulujen mukaisesti. Taloyhtiön on hyvä pitää huolta siitä, että ei eletä niin sanotusti kädestä suuhun. Näin vältytään yllätyksiltä tilikauden aikana.
”Yhteisten tilojen kuten saunojen ja pesutupien käyttökorvaukset hinnoitellaan usein alihintaisiksi”, toteaa Kulomäki. ”Ne olisi myös pidettävä ajan tasalla, jotta liian alhaisia korvauksia ei tarvitse kattaa asuntojen hoitovastikkeista”.

Kiinteistöveroihin isoja korotuksia

Markku Kulomäki pitää epäoikeudenmukaisena hallituksen budjettiriihessä tehtyä päätöstä nostaa tämän vuoden kiinteistöveroprosentteja enemmän kuin oli jo aiemmin päätetty. Veroprosentteja nostettiin pakkopäätöksellä ilman, että kaupungit ja kunnat pääsivät itse vaikuttamaan asiaan.

Helsingissä ja Espoossa korotukset ovat suurimpien joukossa. Molemmissa kaupungeissa maksetaan vuonna 2017 tontista 18 prosenttia enemmän ja rakennuksesta 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Maapohjan verotus on tälle vuodelle 0,95 ja rakennuksen 0,42 prosenttia.

Vantaalla tontin vero ei muuttunut, mutta rakennuksesta maksetaan 11 prosenttia enemmän veroa kuin vuonna 2016. Maapohjan veroprosentti on 1,0 ja rakennuksen 0,41.

Esimerkkilaskelma veron korotuksen vaikutuksesta Helsingissä ja Espoossa, kyseessä kerrostalo, valmistumisvuosi 2004

  • asuntoja 57 kpl
  • tontin verotusarvo 1 107 372 €
  • rakennuksen verotusarvio 3 096 505 €
  • 2017 tontin vero 0,95 % ja rakennuksen vero 0,42 %
  • vero yhteensä 23 525 euroa vuonna 2017 ja 20 218 vuonna 2016
  • muutos: 3 307 euroa ja 16,4 %

Laskelma on myös pdf-muodossa tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja:
Markku Kulomäki
toimitusjohtaja, isännöitsijä
SKH-Isännöinti Oy
050 574 7107
markku.kulomaki@skh.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *