Lisä- ja täydennysrakentaminen on taloyhtiölle ensisijaisesti taloudellinen ratkaisu

Useassa pääkaupunkiseudun taloyhtiössä on keskusteltu rakennusoikeuden myynnistä oman taloyhtiön tulevan peruskorjauksen rahoitusratkaisuna. Yksikään hanke ei käynnisty, ellei se ole taloudellisesti järkevä. Koska taloyhtiön tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen, on sille annettu erityinen mahdollisuus tasata tulojaan tulevia menoja varten asuintalovarausta käyttäen. Varauksen käytölle on asetettu ehtoja, rakennuksen pinta-alasta on oltava yli puolet asuinkäytössä ja tilaa on oltava vähintään 200 neliötä. Asuintalovarausta voi tehdä 68 euroa neliöltä verovuotta kohti. Pienin mahdollinen varaus on 3500 euroa. Tehty varaus tulee purkaa 10 vuoden kuluessa.

Normaalissa taloyhtiössä (36 huoneistoa 1500 m²), varausta voi tehdä vuodessa enintään 102.000 €. Usein taloyhtiöiden poistomahdollisuudet ovat omaisuusarvoista riippuen vähäiset eikä tappioitakaan ole juuri kertynyt.

Jos lisä- ja täydennysrakentamista halutaan pääkaupunkiseudun kaavoituksen kasvutavoitteiden mukaisesti edistää, tulee taloyhtiöille antaa mahdollisuus esim. asuintalovarausta muuttamalla kirjata lisärakennusoikeuden myyntituloa vastaava varaus niin, että taloyhtiö voi vähentää varausta kuluja vastaavasti tulevien vuosien aikana. Käänteisesti asuntolainasta meillä on jo hyviä kokemuksia ja sama menettely toimisi varauksessakin. Tehdään 10-vuoden varaus kerralla. Kokemukseni mukaan esimerkkikohteessa lisärakentamisen myynnistä tulisi taloudellisesti perusteltava ratkaisu ja taloyhtiölle jäisi riittävästi aikaa valmistautua peruskorjaukseen, kun rakennusoikeuden myynnistä on tehty yhtiökokouspäätös. Päätöksentekoon liittyvät ratkaisutarpeet on jo tunnistettu, niitäkin tulee edistää. Näin suurissa päätöksissä ei taloyhtiöissä helposti saavuteta yksimielisyyttä.

Markku Kulomäki
Toimitusjohtaja, Isännöitsijä
050 574 7107, markku.kulomaki@skh.fi
SKH-Isännöinti Oy, www.skh.fi

P.S. Teetämme lisä- ja täydennysrakentamisesta diplomityötä, jossa käsittelemme asiaa lähinnä talouden ja hallinnon kannalta. Diplomityö esitellään ilmaisessa seminaarissa 13.2.2017 klo 17.00 alkaen – SKH Lisärakentaminen, Kinaporin juhlasali, DI-työn esittely / Salomäki. Tervetuloa, jos asia kiinnostaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *